2014. június 6., péntek

Harapás - Bitten (2008)

Harapás - Bitten (2008)

Rendezte: Harvey Glazer

A film Miló hajnali választása volt. Ő kér elnézést. A film megtekintése után adta magát a kérdése: - Ez miért van a gépeden?

A "Harapás" az a film, amit akkor kell megtekintened, amikor kicsit be vagy baszva. Nekem ez nem volt gond, három sör után. A durva, hogy még így sem tudott a film szórakoztatni. Milóban viszont komoly hajlás van a mazochizmusra, mert a filmet - nem is nevezném annak - viszonylag sztoikus nyugalommal ülte végig.
Glazer második nagyfilmje a klisés horrorfilm minden hibáját magán viseli, mégis, legjobban talán a statikus kamera zavart. Szinte zoom és mozgás nincs a film alatt. Néha fel-le, esetleg. Igazi videós szemét. Atyaisten de nehéz írni róla. A filmről... A benyomásaimról inkább.

Ez a film egy hulladék. Ostoba a történet, annyira kiszámítható, hogy megtekintés nélkül tudtam előre borítékolni a következő áldozatok sorrendjét. A befejezés összecsapott és unalmas. Ha tévécsatorna műsorigazgatója lennék, ilyen filmeket még a hajnali műsor blokkban sem engednék sugározni. Van egy jó hírem is a filmmel kapcsolatban: A gépről 3 mp alatt lehet törölni. Mind a 84 percet, amelyet kb. hetvennek éreztünk, talán a kurta-furcsa lezárás miatt. Ez a furcsaság azonban nem szórakoztató, csak simán... ötlettelenül buta.

Az egyetlen profi a filmben, Jason Mewes, alias Jay, Kevin Smith agymenéseiből. Jason, drogproblémáit legyűrve, szarabbnál szarabb darabokban mutatja meg kvalitásait. Ebben a filmben kiemelkedő. Már, magához képest. Gondolatait többé-kevésbé hitelesen narrálja a néző felé, még akkor is, ha a néző azt segítség nélkül is tudja. Arcjátéka és mocskos szája gyakorlatilag ismétli legjobb pillanatait, amiket még Smith keze alatt szedett magára. Jason Mewes sosem lesz nagy név a szakmában. Szakmai szinten. Az ő nevének ereje a karakterében és annak leágazó filmes megjelenéseiben keresendő. Tudod ki még ilyen színész? Bruce Campbell, az Erdő szellemének Ash-je.

Erica Cox azért finom áru

A film hibái, például.
- A zeneválasztás. Azok a betétdalok valami ótvar gyengék. Kb. 5 percnyi munkának tűnik a hármas szex alatt futó, habkönnyű és unalmas nóta. A holttestek éltüntetése alatt kétszer felcsendülő mondókás-kiszámolós darab pedig egyenesen gáz. Erősen a vígjáték kategóriába szeretné citálni a filmet, kár, hogy ebben a film többi része nem segít. Mert a dialógusok egyszerűek és logikátlanok, akár egy ék és egy pohár víz a zsebben. A történésekre nem kapunk választ. Nem tudjuk meg, ki a vámpír csaj, honnan jön, merre vinne az útja. Vagy a főszereplőé. A befejezés fájón erőltetett, főleg annak tudatában, hogy előtte már láttuk, a karakter - a vámpír - csak élő testből tud kielégítően táplálkozni. Ehhez képest a lezárásban elég egy kutyatálnyi moslék???
- A fényképezés hangulata kellően darkos, de, hogy az a rohadt kamera élettelen, akár egy hatvanas pasas pöcse, az nagyon lehangoló.
- A forgatókönyv. Egyetlen eredeti része nincsen. A végén egy poént vettem észre. Az kurva kevés 84 perc alatt.
- Filmes megoldások: Tanítani lehetne, hogyan készíts unalmas montázst. Ebből kettő is van a műben. Egyszer Jason őrlődik a nője miatt és rója az utcákat. (a zene ez alatt is pocsék) - a másik a szeretkezés hármasban, ami meg vagy két perccel hosszabb, mint kéne. A finom részletek megmutatásához túl kevés, pedig a csajok dögösek - egyetlen pozitívum - , ha viszont nem elég szexi, minek nézze az ember négy percig egy unalmas dalt hallgatva.
- Az imdb 5.2 pontot adott erre a förmedvényre. Emlékeztetésül, a hasonlóan über szar "Vas - Torque" csak 3.9-et kapott, pedig az a motoros film hangulatában talán kicsit ez fölé emelkedik emlékeimben, mindezt úgy, hogy az is egy fos filmélmény volt számomra. 5.2! Ez volt az első eset, hogy leesett állal nyugtáztam az imdb értékelését. (Talán újra kell majd néznem a filmet, mert valami kimaradt nekem, ami feljebb helyezné értékelésemben eme művet.)
- A vámpír mitológiát az egyszeri néző főleg hollywoodi mozikból szipolyozhatta magába. Ha láttál jó vámpíros filmet, akkor tudod, hogy általába a történet részét képezi az is, hogy főhősünket ki tette vámpírrá. Sajnos, a forgatókönyv teljesen átsiklik az felett, hogy Danika teremtője kicsoda, pedig így sok ziccer kimarad, pl. az, hogy Jack esetleg megpróbálja a teremtőt levadászni, hogy meggyógyítsa szerelmét. Ehhez viszont a forgatókönyv írónak több kurázsira lett volna szüksége.
- A megoldással sem foglalkozik a film. Amikor Jack szóba hozza, hogy segít Danikának, az kimerül kb. ennyiben: - A kurva anyját, ezt majd megoldjuk valahogy! - és nem...

A két roppant hiteles mentőorvos
A történet:
Jack a mentős belefut a sikátor szemétkupacai között fetrengő, arcból menstruáló Danikával. (A Danika nálunk férfi név...) Danika csöcsei olyan hegyesek, hogy Jack nem csak hazaviszi, hanem kezdetben az felett is szemet huny, hogy a csaj valószínűleg egy női vámpír és ritkítani kezdi a színészek kis csoportját. A tíz szereplő közel felét. Jack végül úgy érzi, a frankó dugások nem érik meg a vérfürdő utáni takarításokat, amiben valamiért a vámpíribanc nem nagyon akar részt venni... Jack végül felszívja magát és ember lesz a talpán. Majd valami más...

20% (Ez a női főszereplő, Erica Cox segge és melle miatt!)

Amikor a kedvesed a nyakadra megy...
30% ha Jason Mewes-t is beleveszem.

Ha megnéznéd:
- Harapás (2008)

Ha ez a szar esetleg tetszett valamiért - A segg és csöcs nem számít, mert jelen vámpírfilmben irreleváns - akkor neked látnod kell "Az elveszett fiúk - The Lost Boys" című filmet, ami ehhez képest egy Non plus ultra! Az elveszett fiúk 1987-ben készült, de köröket ver erre.

Ajánlott darabok:
- Alkonytájt - Near Dark (1987)
- Alkonyat - Twilight (2008)
- Interjú a vámpírral - Interview With the Vampire (1994)
- True Blood - True Blood a sorozat (2008)

Igen, még az "Alkonyat" is szórakoztatóbb.