2014. július 25., péntek

Gimiboszi - Election (1999)

Gimiboszi - Election (1999)


Rendezte: Alexander Payne


Ezt a filmet egészen mostanáig nem láttam, köszönhetően a magyar keresztségben kapott bugyuta, inkább komédiát sejtető cím miatt. 14 év után, kedvet kaptam egy buta vígjátékhoz, amelyben, sejtésem szerint, egy iskolás lány varázslatai által felforgatja a suli mindennapjait. Fel is forgatja, csak nem úgy, ahogyan vártam. Az én hibám. Ha tudom, hogy jelen filmet ugyanaz az ember rendezte, aki a "Kerülőutakat" biztosan előbb lettem volna túl rajta.
A film alatti monológok, melyeket a szereplők a nézővel osztanak meg, agészen a kb. negyvenedik percig elhitették velem, hogy egy középszerű komédiát nézek, ami kicsit sok egy gyereknek. Azután Reese Witherspoon belebúgja a kamerába, így az arcunkba, hogy "Dugj meg!" és akkor már tudtam, hogy nagyot tévedtem.
Ez a film műfajilag keserédes, valahol a dráma és a komédia határán, tragikomédia... Nálam keserédes, és ahogy látom, sokan definiálják ezt a fajta filmes műfajt ezen a néven.


Van itt pedofília határát súroló, tanár-diák szerelem, sőt, inkább testiség. Enyhe leszbikusság, törtetés, bosszú, csalás, megcsalás, válás, új élet kezdés.
Eszméletlen rossz választás a magyar cím.



Választás. Ennyi lett volna...
Jó film?
Hát... érdekes. Vannak sorsok, meg karakterek.
Benne van az 50 legjobb főiskolás moziban. Nem nálam... Amerikában.
Witherspoon cuki, de idegesítő, Broderick szerencsétlenkedik. Pedig annak idején, fiatalon, csupa tökös fiatal srácot játszott, azután, ahogy a húszasból átlábalt a harmincasba, negyvenesbe, a kölyök képével, egyre inkább a töketlen pasas karaktert nyerte meg magának.
Ige, töketlen.
Töketlen volt a "Meglesni és megszeretni"-ben, és töketlen, de szerencsés volt a "Godzillában". Nem úgy, mint a "Meglógtam a Ferrarival"-ban. Ott egy tökös srác volt...



Tracy Flick (Reese Witherspoon) egy eminens, de főleg stréber diáklány, akinek egyetlen célja, kitűnni a többiek közül. Közben azt sem veszi észre - kezdetben - , hogy sem diáktársai, sem tanárai nem kedvelik. Az egyetlen, aki odafigyelt rá, az később olyan szituációba kerül, akár ha Vénusz légycsapója ölelte volna keblére. A suli irodalomtanára, Jim McAllister (Matthew Broderick), alig leplezi ellenszenvét a lány felé, főleg, miután a ledér kis hölgy miatt kellett legjobb tanár cimborájának elhagyni az iskolát. A lány viszont, szinte bármire képes, hogy elérje a célját. Ez a cél jelenleg a diákönkormányzat vezetői posztja. Jim pedig egy bárgyú ötlettől vezérelve igyekszik megvétózni a lehetséges győzelmet. Egyetlen ötlete, hogy indítja a sportbalesetet szenvedett, mindenki kedvencét, a nem éppen gyors észjárású Paul Metzler-t (Chris Klein).

Amikor egy tanár szexuális fantáziájában megjelenik egy diákja, komoly gond van.

Közben Metzler húga kicsit leszbikuskodik, Jim elhidegül feleségétől és volt tanártársának elhagyott felesége után koslat, Tracy pedig átmegy hárpiába.
Végül minden elszaródik és mindenki megkapja a jutalmát.
Vajon ki járt jól és ki veszített el mindent?
Vajon ki az áldozat és ki az ellenség?
Vajon minden iskolában vannak Tracy Flick-kek, akiknek a neve a Fuck-ra rímel, nem véletlenül???

- Dugd fel!

60%

Csak az a szar magyar cím ne lenne...