2015. június 26., péntek

Keményítőkúra - Get Hard (2015)

Keményítőkúra - Get Hard (2015)


Rendezte: Etan Cohen

A film Mafab adatlapja: Get Hard (2015)


Megtekintés: Aki kedveli Will Ferrell "munkásságát", ezen is jól fog szórakozni. Aki nem, az nem. A film egy 100 perces blöff.

Volt pár éve egy hasonló alapötletű vígjáték, melyben a seftes béna Béla telefonos segítséget kér egy harcmestertől, hogy miután bekerül a sittre, ne kelljen egész nap be-ki-be-ki játékot játszania a sötétben. Az volt Rob Schneidertől a "Kegyenc fegyenc" és már az is egy nagy baromság volt. Ennek a filmnek hasonló a szinopszisa, de megtekintés közben derül ki, hogy a hasonlóság valójában egy blöff: ez a film nem arról szól, hogy felkészül hősünk a börtönéletre és odabent helyt áll. (szpojleres leírás)

Nem kedvelem Will Ferrell-t. Egyszerűen hiába próbálom kedvelni, mert irritál a fizimiskája. Nem jóképű ez látszik. De ezen felül az a humor, amit ő képvisel, az számomra erőltetett, ostoba és gyerekes. Amerikában persze elég menő a srác, van is egy rakomány filmje, melyekbe néha még A lista közeli sztárokat is be tud citálni, ám számomra Ferrell az antisztár. Már a megjelenése olyan, hogy számomra nem szerethető. Danny Trejo sem volt szimpatikus először, ám annyi filmben bizonyított számomra pozitívan, hogy mostanra csipázom az öreget. Ferrell pedig olyan nekem, mint Owen Wilson: látszatra olyan, mintha nagyjából önmagát hozná és ezt a karaktert variálja orrvérzésig. Ezen nem változtat az sem, hogy egy értékesebb filmben (Felforgatókönyv) is képviselte magát. Mert a karaktere ott is nagyjából ugyanaz a kisember figura, aki többnyire jól öltözik, de kisstílű, arrogáns és baromságokat hord össze. A tenyérbe-mászási mutatója lehet, hogy filmenként eltér...

Szar dolog, ha tudjuk, egy hónap múlva bevonulhatunk 10 évre Amerika egyik legdurvább börtönébe.

Ebben a filmben szokás szerint sztárolják a figurát. Ránézésre ugye sokat nem néz ki belőle az ember, ezért filmről filmre el kell sütni, hogy a nevetséges külseje ellenére mindig szépek a női és néha még fél-erotikus jelenetet is sikerül velük kierőszakolni. Most egy gazdag vállalkozót alakít, akinek barátnője a főnöke lánya. Igaz, kicsit akarnok a kiscsaj, de azért a domina bőrruciban egészen "szerethető". Ferrell persze szereti is rendesen, mert belém, nézőbe, bele kell sulykolni, hogy ez a borzas díszfaszaládé a legjobb nőket kapja meg.

James (Farrell) éli világát leendő felesége oldalán, megtámogatva após pajtás szeretetével is. A zsé dől be az ablakon, a kocsi drága a makk pedig nem éhes, hisz disznólkodik eleget. Jó ez az élet.
Darnell (Kevin Hart) fekete jómunkás ember, aki történetesen James kocsiját szokta tisztára suvikszolni. Harminc ezer dollárra lenne szüksége, hogy egy kicsit jobb környékre költözzön, ahol sem őt sem a lányát nem késelnék meg iskolába menet. Darnell úgy véli, talán James, a gazdag fehér csóka kisegíti szorult helyzetéből és megdobja a szükséges dohánnyal, amiért viszont Darnell felajánlja, hogy James élete végéig mossa majd az autóját. Nem tudom, mennyire jó üzlet lenne ez - ahelyett, hogy mondjuk 5-10% kamatra kölcsön adom, hosszú időre, ezért James nem megy bele. Illetve azért nem megy bele, mert egy seggfej, de ez nézőpont kérdése. Mellesleg Kevin Hart aki maga is egy irritáló figura számomra, ebben a jelenetben volt a legszimpatikusabb és visszafogottabb. Látszik, hogy rágyúrtak, hogy ebben a majdnem kulcsjelenetben inkább a fekete tesó mellé álljon a néző.

Kíváncsi lennék, vajon Ferrell fel tudja így emelni apró színész kollégáját?

James-ről kiderül, hogy néhány ügyletével sok pénzt sikerült kivarázsolnia emberek zsebéből. Ez mondjuk elég profán módon van vázolva a filmben, főleg, hogy eddig csak simán a főnöke keze alatt dolgozott, de az FBI és egy rossz ötletnek köszönhetően James marad szarban és egy hónap múlva vonulhat befelé San Quentin-be, ahol aki jártas kicsit a drámák és akció filmek terén, pontosan tudja, hogy bizony komoly tágítás várható, ha az ember képtelen megvédeni magát. James pedig elsőre nem úgy tűnik, hogy bírná a csendes pihenő alatt a fejére húzott takaró gyűrődést. Sok hülye ötlet villan át az agyán és ebből a leghasználhatóbb az, ha egy megfelelő embert megkér, hogy tréningezze fel a bevonulásig. Mivel persze Ferrell humor kelléktárában van bőven helye a politikailag inkorrekt humornak - rögtön a homofób viccekig - első választása a fekete bőrű Darnell-re esik, hiszen James nem reprezentatív felmérései alapján kiszaszerolta, hogy a feka bizony kemény sittes volt. Darnell első blikkre el is hajtaná a tudjuk hova, csak amikor szóba kerül, hogy némi pénzmaggal járhat a trenírozás, inkább mindent ráhagy a suttyó fehér testvérre.
Azután belekezdenek a tréningbe.

Kb. fél óráig azt is hittem, hogy a film első fele erről szól majd, míg a másik fele arról, hogy James bekerül, megvívja harcait és hősként jöhet ki a kóterből. De a percek lassan teltek és még mindig napok voltak hátra, hogy bevonuljon.
Hoppá, itt valami más lesz a poén, mert a játékidő szerint a börtönös rész kiterjedésére nem lesz idő!

Igen, a "Kegyenc fegyenc" helyett kapunk egy felkészülős filmet, hogy mire már átmenjen az egész logikátlanba és totál fárasztóba, hirtelen a forgatókönyv egy másik irányba induljon el, amivel majd jó gyorsan le lehet zárni a filmet, lehetőleg anti-hőseinknek kedvezően. Így a film utolsó húsz percében James és Darnell rájön, hogy hiába lett a lágy tojású fehér Wall Street-i csődörből kemény tojású gengszter, az egész hiábavaló vacakolás, mert sokkal egyszerűbb megkeresni az igazi bűnöst.

A film kb. három poénja közül az egyik, amin tudtam mosolyogni.

És itt vérzik el a film.
Mert, ha a töketlenkedős és humorosnak szánt tréning -nem az amúgy - végén a börtönben valahogy kihúzná hősünk, akkor a film beváltja, amit ígér.
Vagy, ha rájönnek, hogy más a bűnös és másfél órában, nyomozva, akciózva bizonyítékokat szedegetnek össze, hogy azokat benyújtva, James szabadulhasson, az is megér egy filmet.
De így, hogy van tréning, azután azt eldobják a fenébe, hogy egy tök unalmas mellékszál jelenetsorban megszerezzenek egy ősrégi számítógépet, amiben fellelhető pár adat arról, hogy az após pajtás, Martin (Craig T. Nelson) a hunyó minden vádpontban, az unalmas, klisés és profán befejezés. Annak idején volt egy hasonló, irodába belógó, károkat helyrehozó film is, a "Nekem 8". Na abban jól működött az időzítés, volt humor is, volt tétje az eseményeknek.
Itt kapunk egy szánalmas bunyót - melyben azt kell elhinnem, hogy azon kívül, hogy Ferrell jó az ágyban és remekül gitározik, még a capoiera küzdősportot is kiválóan tudja bemutatni verőembereken.
Szóval, számomra a film egy blöff.
Mint például amikor James-t be akarják szaszerolni a náci fiúk közé, hátha azok majd megvédik. Nos, az a jelenetsor sem vezet valójában sehová és értelme sincs sok.

Jaj, majd elfelejtettem:
Valaki meg tudná mondani, hogy az amerikai humoristák között mi ez a "ki csinálja meg a legbuzisabb dolgot a vásznon" verseny?
Ha azt hitted, hogy Sacha Baron Cohen kimaxolta a témát a Brüno-ban, nagyon tévedsz.
Will Ferrell a kiképzés részeként eljut majdnem egészen a szopásig egy meleg szórakozóhelyen.
Ennek a jelenetnek köszönhetjük az utóbbi pár év egyik legszimpatikusabb meleg mellékszereplőjét is és azt, hogy kínosan feszengve azon kellett mosolyognom - sejtettem amúgy, hogy messzire el fognak menni és bejött a tippem - hogy a közel ötven éves Ferrell letérdel egy férfi elé, rámozdul a farkára - hiszen szoknia kell, mert odabent kapni fog eleget - és végül egy szép lassításban legalább az arcán végigszánkázik a férfiasság. Jó, gondolom egy, az ilyenkor egyre többet használt mű implantátumról lehet szó (hacsak nem olyan vadállat, hogy tényleg bevállalta, akkor viszont kezet foghat kreténségben Johnny Knoxville-lel), ám azért elég bizarr képkockákról van szó. Meg hatásvadász is. Meg igazából, nem is vicces.
Mind az egész film...

40%

Miért van az, hogy Ferrell partnerei valahogy sokkal viccesebbnek tűnnek számomra a filmjeiben?
Kevin Hart is egy elég fárasztó figura, de itt most viszonylag szerethető figurát hozott.

Nem biztos, hogy el tudtam venni a kedved Ferrell filmjéről.
Akkor pedig meg kell nézned!
Vagy a moziban, vagy vedd meg dvd-n, vagy akár ide is ellátogathatsz, mert itt is megtalálhatod: Keményítőkúra (Azért nézz szét az oldalon, mert sok finomságot találhatsz még ott!!!)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Ide tessék írni, ha van mit: