2016. november 10., csütörtök

Múltidéző: Darlene Love - Christmas

Darlene Love - Christmas

Amikor gyerekek voltunk, apánk pincérként dolgozott egy elég nívósnak számító helyen. Akkor legalábbis annak számított. Mivel pincér volt, sok embert ismert meg és könnyen szerzett be olyasmiket, amiről sokan csak álmodtak. Elég hamar sikerült videómagnót hazahoznia, hogy mi, kulcsos gyerekek, ha nála tanyáztunk két iskolaév között, legyen mivel elütnünk az időnket, hiszen napközben többnyire dolgozott, majd késő este jött haza, hogy végül újra letiplizzen, jó korán.

Egyszer, több tucat kazetta együttes megvásárlása közben - amikor volt rá lehetőség, más ismerősöktől egyben vett át videókazetta csomagokat, hogy a kölykök, azaz mi, utána egész nap elszórakozzunk a szerzeménnyel - az egyiken sikeresen felleltünk két címet: The Goonies, Gremlins.

Ezzel be is tudtad lőni, hogy akkor ez valamikor 1985 körül lehetett, mert a The Goonies-t akkor mutatták be.
A minőség erősen kérdőjeles, az érthetőségről pedig a borzalmas narrátor gondoskodott. Arra végképp nem emlékszem, melyik filmmel kezdtük a mozizást, de két dolog biztos: 1.) Olyan izgatottak voltunk, hogy megvártuk apánkat, míg hazaért és neki is elújságoltuk, mekkora filmeket szerzett. 2.) Mindkét film örök kedvenccé avanzsált.

A lényeg, hogy a "Gremlins - Szörnyecskék (1984)" című mozi indít ezzel a főcímdallal, amit az akkor még feltehetően igencsak fiatal Darlene love énekelt fel, aki később eljátszotta Richard Murtaugh (Danny Glover) feleségét a "Lethal Weapon - Halálos fegyver (1987)" című akciófilm sorozatban.

Később volt szerencsém eredetiben megvásárolni a "Gremlins" cd lemezen kiadott zenei anyagát, de gondolom jogi problémák miatt erre nem került fel ez a remek sláger, ami miatt mellesleg megvettem az egész lemezt. Helyette van rajta pár Jerry Goldsmith szerzemény, meg egy Peter Gabriel szám, (Out Out) amit nem tudok a filmben hova tenni, legalábbis nekem az egyáltalán nem maradt meg a fülemben.


A dal teljes címe: Christmas (Baby, Please Come Home)

Christmas (Baby Please Come Home)

The snow's coming down
I'm watching it fall
Watching the people around
Baby please come home

The church bells in town
They're ringing a song
What a happy sound
Baby please come home

They're singing deck the halls
But it's not like Christmas at all
I remember when you were here
All the fun we had last year

Pretty lights on the tree
I'm watching them shine
You should be here with me
Baby please come home
Baby please come home

They're singing deck the halls
But it's not like christmas at all
I remember when you were here
All the fun we had last year

If there was a way
I'd hold back these tears
But it's Christmas day
Baby please come home

1963.-ban Phil Spector zenei producer karácsonyra egy remek válogatással szeretett volna a fogyasztóinak kedveskedni, ezért több zeneszerzővel összeült és karácsonyi témájú dalokat gyűjtöttek csokorba, amiket Spector és munkatársai készítettek el. Eredetileg a Christmas című dalt hárman írták: Jeff Barry, Ellie Greenwich és Phil Spector, hogy azután Ronnie Spector énekelje el a The Ronettes kíséretével. Miután kiderült Phil számára, hogy Ronnie sajnos képtelen azt az érzelmi pluszt beletenni a dalba, amit szerettek volna, szinte az "utcáról" hozták be az akkor 25 éves Darlene Love-ot, aki már az elvárt színvonalon prezentálta a dalt. A Rolling Stone Magazin 2010-ben egy Karácsonyi Dalok Toplistán első helyre helyezte a dalt, mondván, hogy senki nem képes érzelmileg azt az energiát belevinni karácsonyi dalba, mint amit Darlene Love nyújtott 1963-ban.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Ide tessék írni, ha van mit: