2016. április 3., vasárnap

Horror az életben: Poltergeist filmek átka

Horror az életben: Poltergeist filmek halottai és átka


A Poltergeist filmek női főszereplőit körbetáncolja a halál...
A készítők közül sokan hittek a film átkában.
1982-ben a film sok produkciós nehézség után végül moziba került. Korábban viszont annyi problémát kellett a megvalósításig leküzdenie a stábnak, hogy néhány készítő babonát és átkot kezdett emlegetni, amely a filmen ül.
Az első Poltergeist film, a nagy sikerű "Kopogó szellemek" stáblistájáról sokan nem lehetnek ma velünk. Négy fontos női karaktertől mostanra már el kellett búcsúznunk.

Dominique Dunne

(1959 Nov. 23. - 1982 Nov. 4.)

A 22 éves színésznőt - aki a főszereplő nővérét játssza - háza előtt meggyilkolja egy pszichopata rajongója, John Thomas Sweeney. A férfi addig fojtogatja, míg az ifjú színésznő kómába esik és nem is ébred fel többé.
A Poltergeist-et ebben az évben mutatták be.
Sweeney-t hat évre ítélték, de két és fél év után szabadulva visszament a munkahelyére, szakácskodni. Abba most nem is megyek bele, hogy ez mennyire felháborító és veszélyes a közösségre nézve.



Heather O'Rourke

(1975 Dec. 27. - 1988 Feb. 1.)

Heather O'Rourke neve eggyé forrt a Poltergeist franchise-zal, hiszen a három mozifilmen kívül csupán televíziós produkciókban tudta kipróbálni magát.
A kislány egész életében szenvedett különböző gyomorpanaszoktól. 1988-ban végül valamilyen influenzás tünetekre emlékeztető betegség ágynak döntötte és operálni kellett. Akkoriban felröppent a hír, hogy a szövődmények a harmadik Poltergeist film forgatása alatt léptek fel, amikor Heather belélegezte a filmes kellékként használt füstgép által kibocsátott mesterséges fehér füstöt.
Utolsó szavait - "Én is szeretlek!" - édesanyjához intézte. 12 éves volt.
A harmadik rész végül bemutatásra került és sok jelenetben, amit már nem tudtak a kislánnyal leforgatni, dublőzt használtak illetve úgy írták át a cselekményt, hogy annyira ne tűnjön fel a kislány hiánya.



Beatrice Straight

(1914 Aug. 2. - 2001 Ápr. 7.)

A színésznő a filmben azt a spiritiszta kutatót alakította, akit a család azért hív a szellem-járta házba, hogy segítsen a kis Carol Ann-t (Heather O'Rourke) visszahozni a valóságba, a szellemvilágból.
Érdekesség, hogy a "Hálózat" című, 1975-ös filmben nyújtott alakításáért úgy kapott Oscar-díjat, hogy a filmben nincs összesen hat perces alakítása. Ezt a bravúrt eddig kevesen csinálták utána!
Befolyásos, gazdag család gyermeke, olyan rokoni szálakkal, mint Jacqueline Kennedy Onassis és Gore Vidal.
86 éves korában hunyt el tüdőgyulladásban és nem hiszem, hogy a Poltergeist átka miatt. (Habár, hogy ha belegondolunk, Heather O'Rourke halálát hasonló szövődmények okozhatták...)



Zelda Rubinstein

(1933 Máj. 28. - 2010 Jan. 27.)

Apró termetű, gyermekhangú színésznő, aki a filmben a szellemekkel suttogó Tangina Barrons-t alakította. Rengeteg sorozatban tűnt fel, többek között a Poltergeist televíziós feldolgozásában is, egy másik karakter bőrébe bújva.
Jim Carrey az ő híres mondatát lopta át az Ace Ventura című filmbe, amikor felkiált: "A ház megtisztult!"
Meghalt 76 évesen.
Érdekesség, hogy Zelda Rubinstein hitt a filmsorozatot sújtó átokban. A harmadik rész forgatása közben éppen fényképeket készített, amikor hirtelen rosszul lett. Pár perccel később kapta a hírt, hogy édesanyja elhunyt.
A fényképsorozat egyetlen képén sejtelmes köd gomolyog. Zelda hitt benne, hogy anyukája búcsúzott e(kép)pen tőle.
Rubinstein az első AIDS aktivisták közé tartozott, aki rengeteg fórumon támogatta a betegség elleni küzdelmet.

Rubinstein szívroham okozta szövődményekbe halt bele. Filmbeli karakterének a neve Tangina volt. Ha a T betűt elvesszük, akkor az angina marad, ami az orvosi szótárban a szorító, mellkasi fájdalom... (Mit találjak ki a T betűre, hogy misztikus legyen a halála és kapcsolódjon az átokhoz???)

A film női főszereplője, JoBeth Williams jelenleg jó egészségnek örvend és a Remake-ben még cameo szerep erejéig sem láthatjuk.

Az átokelméletet még két elhunyt stábtaggal is megtámogatják, akik 82-88 között haltak meg.

Az egyikük Will Sampson, színész, aki maga is hitt az átokban. Érdekesség, hogy egymás után forgatott két tematikailag egyező horrorfilmet: 1977-ben játszott a "Fehér bölény" című Charles Bronson filmben, rögtön utána, abban az évben pedig a "Gyilkos bálna" című Richard Harris moziban. Mindkét film a "Cápa" című film farvizén halad. Gyakorlatilag ugyanaz a történet, csak másik állattal.

A másik Julian Beck, aki a második részből alakítja a gonosz Kane tiszteletest, aki el akarja rabolni Carol Anne-t. Igaz, hogy gyomorrákban hunyt el a film forgatása alatt, de ettől a stáb egy része - akik a misztikumra fogékonyak - őt is az elátkozott film áldozatának tartották.

Az egész átok hisztéria mögött egy pletyka áll, amely szerint az első rész forgatása alatt igazi holttestek hulláit is felhasználták.
Senki sem tudja, mi az igazság...

Utólag teszem hozzá, hogy ez a cikk azonban erős csúsztatás az átok mizéria körül. Vedd úgy, hogy egy megkésett április elsejei tréfát olvastál.
Ettől függetlenül amit a cikkben olvastál, az tény.

Ha ezek után szeretnéd látni a klasszikus Poltergeist filmet, nincs más dolgod, mint ide kattintani: P O L T E R G E I S T

Ha esetleg a Remake érdekelne jobban, akkor meg ide: P O L T E R G E I S T  R E M A K E

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Ide tessék írni, ha van mit: