2015. július 14., kedd

Fekete-tenger - Black Sea (2014)

Fekete-tenger - Black Sea (2014)


Rendezte: Kevin Macdonald

Kellemes aranyszínű árnyalatok. Nem véletlenül.
Megtekintés: Habár Macdonald most sem adta alább a minőségi munkát rendezőként, mint korábbi filmjeinél megszoktuk, sajnos a Fekete-tenger egy középszerű, unásig elkoptatott filmdráma.

Ha a film első fél órája után már nagyjából sejtjük, mi lesz a film vége, úgy elég nehéz izgulni a film közben és a kényelmetlen fészkelődés sem a borzongás javára írható, hanem inkább a "na ugye" érzésnek tulajdonítható.

Egy kirúgott tengeralattjáró kapitány (Jude Law) fülébe jut a nagy lehetőség, hogy felszínre hozhassanak némi második világháborús aranytartalékot. Mivel eléggé belterjes a szakma, hamar összetrombitálja az elsőre megfelelőnek tűnő embereket, kiknek fele saját környezet, másik fele pedig orosz derékhad. Annyira nem logikus, de ha már csak egy orosz tengeralattjárót tudtak megszerezni, sajnos szükséges lépés.

Hamar kiéleződnek az érdekellentétek, erősödik a paranoia és van, aki az arany szavának nem bír ellenállni és teljesen kifordul magából. Kapunk a "Bolygó neve: a halál" című filmből már ismert beépített "Burke" karaktert, aki gondolkodás nélkül áldoz be másokat, akkor, amikor még közel sem biztos, hogy megmenekülhet az ürge... A másik meg gyakorlatilag sportból öli az oroszokat. Nem is értettem, hogy az első késelés után, minek köszönhetően Blackie (Konstantin Khabenskiy) elhalálozik, miért nem végezték ki a felelőst. De ott helyben, kisbaltával. Gondolnám, hogy ebben a klausztrofóbiás, igen zárt rendszerben működik a "szemet, szemért" elve, ha már a kapitány többször is megszellőzteti, hogy ha valakinek nem tetszik valami, az takarodhat. Egy késelés meg eléggé nem tetszik valami, szerintem. (Milyen szerencse, hogy a nagy késes az egyetlen tapasztalt mélytengeri búvár, akire meg szükség van az arany kiemelésénél.)

Aztán csőstül jön a baj.
Babona a szűz fiúról... ki mennyit kapjon... kapunk e valamit... hopp, elromlott valami, amit csak a másik roncs segítségével orvosolhatunk... stb.

Ha láttál legalább három tengeralattjárós filmet, akkor ezt is láttad.
Vagy három akció filmet, ami zárt térben játszódik: barlang, piramis, bánya.
A szereplők jók, a szituáció túlvezérelt. Vagy tényleg ennyire hülyék azok, akik egymás kezére bízzák odalent az életüket?
Talán csak az oxigén keverék nem volt rendesen beállítva, ezért jött olyan gyorsan elő a vérszomj faktor.
Vagy az arany szaga? Szava?
A poén, hogy a kötelező "basszameg" csavart még itt sem bírták kihagyni. Kicsit erőltetett és talán halványan esetleges, de azért kicsúszhat némi anyázás, amikor megtudjuk.

60%

Jó dolog egy búvár mentő ruha, de vajon mennyi aranyat pakolhatsz bele, hogy a víz felszínére tudjon emelkedni?
Jude Law jól hozza a lassan megtébolyodó kapitányt, de nem hiszem, hogy azért, mert korábban három egész napot eltöltött egy tengeralattjárón, hogy jobban átérezze azt, amit kell.
Részemről, ha lehetőségem lesz, akkor sem fogok tengeralattjárón utazni.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Ide tessék írni, ha van mit: