2015. július 14., kedd

Rettegés alkonyat után - The Town That Dreaded Sundown (2014)

Rettegés alkonyat után - The Town That Dreaded Sundown (2014)


Rendezte: Alfonso Gomez-Rejon

Megtekintés: Ha két csoportja osztjuk a horrorfilmeket, akkor ez a hangulatosabb darabokat erősíti. Szóval, ha szereted a műfajt, akkor tessék megnézni!

Tíz epizódnyi tévésorozattal a háta mögött G-J jobb horrorfilmet rendezett, mint sok, évek óta a pályán tevékenykedő rendező. A túl hosszú című horrorfilmje izgalmas, érdekes, szépen fotografált, sok egyedi kamerabeállítást használ és hangulatában igen közel áll az általam nagyon kedvelt "Valami követ - It Follows" című horrorhoz. A hangulat alatt itt értem azt, hogy bár elvileg 2013-ban játszódik a film, sokkal inkább olyan, mintha egy meghatározhatatlan nyolcvanas években lennénk. A színekkel való játék meg emlékeztet Dario Argento és George A. Romero legjobb munkáira. A sok pasztell, a sok vörös, zöld, sárga, kék.

A film nem hivatalos folytatás, pedig karcolgatja azt és talán kicsit a Remake műfaji leágazást is. Vagy spin-off. Vagy mi.

Texarkana-ban az ötvenes évek körül tevékenykedett egy sorozatgyilkos. Párokra csapott le. Később ebből a gyilkosság sorozatból mozifilm készült, amelyet évente levetítenek, okulásul, vagy csak morbid szórakoztatási vágyból. 2013-ban valaki másolgatni kezdi a gyilkosságokat. Ez a rendőrségnek igen kellemetlen, hiszen az eredeti gyilkost sosem fogták el és a város amolyan helyi átokként éli meg az eseményeket.

Jami (Addison Timlin) első komoly pasijával végre eljut addig a pontig, hogy mozi helyett szívesen szexelne a sráccal is akár a mozitól kissé félreesőbb helyen. Az aktus igazán el sem kezdődik, amikor megjelenik egy maszkos ürge, aki legyilkolja a fiút és üldözőbe veszi Jami-t. Mikor végre megölhetné, inkább elengedi a halálra rémült lányt.
A rendőrség magasabb helyről szerez segítséget és közben Jami legyőzve félelmét, nyomozgatni kezd a múltat erősen érintő gyilkossági ügyben.
Közben, ahogy elvárható a filmtől, egyre több lesz az áldozat és nem nagyon finomkodik a film a vérben tocsogásban. Szerencsére. A tini horrornak induló film nem lesz szívbajos, nem kezd nyálaskodni. Amikor gore van, akkor az nagyon a helyén van. Egy nyílt töréses jelenetnél rendesen felszisszentem és nekem fájt.
A film végére apró csavar is jutott, ami nem biztos, hogy hiányzott, de elfért.


Szomorú, de a film hiába 2014-es keltezésű, mert az ismertebb színészek közül, akik szerepelnek benne, már többen nincsenek velünk 2015-re.
Egyikük Ed Lauter, aki főleg rendőröket alakított akció filmekben és kellemetlen alakokat sorozatokban. Címeket nem írók, de az imdb segít megismerni.
A másikuk a papot alakító, 71 éves Edward Herrmann, aki pl. a "Az elveszett fiúkban" vámpírkodott.
Az ismert nevek listáját erősíti a mostanra a nagymama szerepekbe beleszokó Veronica Cartwright, aki az "Alien - Nyolcadik utas: a halálból" lehet ismerős. Többek között.
A film szemnek kellemes, érdekes megoldásokkal szórakozik az operatőr. De inkább ilyet, mint a sok unalmas tucathorror. A történet alapján ez is lehetett volna egy a tucatból, viszont GJ-ben van némi plusz tehetség, amit remélem, a továbbiakban is bőszen használni fog.

Megjegyzések:
- A helyi megbízottak és hülye kalapjaik.
- A mozgásérzékelős lámpák nem sok fényt adnak a kertek mögött.
- Ha viszonylag ismert név valaki a szakmában (A Corey-t alakító Spencer Treat Clark olyan filmekben jelent már meg, mint a Gladiátor vagy A sebezhetetlen!) és a film elején megölik, az vajon mit jelenthet?
- Aki a filmben dug, az meghal! Ez viszont spojler, amiért bocs. Kivétel a Jami, akinek a neve emlékeztet az angol Yammi szóra, ami egyfajta elégedett nyammogás. :)
- Az eddigi legvéresebb trombita játék.

Szerencsére ezt a viszonylag jobb horrorfilmet itt meg tudod nézni: Rettegés alkonyat után!

70%


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Ide tessék írni, ha van mit: