2015. március 30., hétfő

Sorozat: The Walking Dead S05 E16 - Conquer - Évadzáró

The Walking Dead - Conquer


Most megint várhatok a születésnapomig, mivel legutóbb azt kaptam okt. 12.-én, hogy elkezdődött a The Walking Dead ötödik évada. Röpül az idő, mert most meg megint vége. De legalább viszonylag korrekt a lezárás.

Az egész net felhördült, hogy az évadzáró másfél órás lesz. Nekünk, magyaroknak ezt nehéz volt érdemben értelmezni, hisz nálunk ami kilencven perc, az kilencven perc. Nem számolunk reklámot, pause gombot, míg dobunk egy sárgát. Semmi sallang. Az amerikai testvér oldal belebegtette a kilencven percet, csak mi elfelejtettük, hogy ott a reklámok szerves részei az epizódoknak és beleépülnek a műsoridőbe - beleszámítanak. Nem véletlenül vannak eleve úgy is vágva a részek, ha már láttál olyat. Kb. 10-15 percenként vágás az első verzióban, megjelenik a kép és a sarokba kerül az embléma. Az amerikai társadalom úgy látszik, sztoikus nyugalommal ül a tévé előtt, nem idegeskedve azon, hogy kedvenc sorozatát szarrá aprítják és belé ültetnek konyhai eszközöket kínáló, egészségügyi termékeket mosolyogva bemutató spotokat. Néha már a film a körítés a reklámhoz...

- Te, az csak nem vörös csér?

Vártam ezt a részt, mert voltak sejtéseim és az igazi rajongó szeretete fokát abban méri, hogy mennyire tudott ráhangolódni a sorozat gerincére, kitalálva a következő lépést.
Pár pontban sikerült. A sorozat nem lépte meg a kínzás határát, amit behalóztam magamnak, de így is lettek áldozatok.

Rick legutóbb fegyveres kortesbeszédet tartott az erőszak erőszakot szül témakörben. Alexandria lakói nem fogadták túl jól, ezért Michonne kihúzta a bömbidobozt. Se kép, se hang.
Most, Rick újra installálta magát és egy kevésbé erőszakos applikációval indult. Ő is érezte, hogy korábban elvetette a sulykot, miközben gyümölcsre és zöldségre lenne szükség a földben. Meg egy jó Pete-re, aki annak ellenére, hogy a város egyetlen sebésze, többet iszik, mint az egész kommuniti együtt. Csoda, hogy nem okozott műhiba pereket eddig.
Deanna azért hezitált kicsit, de egy másik fórumon megjósoltam, hogy inkább hajlik Rick megoldása felé éppen csak nincs felkészülve erre a végletes gondolkozásra. Nem csoda, hiszen nem sétálta be fél Amerikát kínai cipőben, konzervnyitó nélkül, ellenben rá éhes sétálókkal. Nem lehet felróni Alexandriának, hogy töketlenek, hiszen eddig "burokban" éltek.

Jó Rick megköszöni Michonne-nak, hogy gerjedés közben kikapcsolta. Ezt is sejtettük. Túl jól egymásra hangolódott a két karakter, hogy így legyen vége ennek az androgün kapcsolatnak. Michonne biztosította Rick-et, hogy bármi történik, rá fog szavazni. Ez olyan békemenet megelőlegező mentalitás. Csak kevesebb közpénz tűnik el.

Carol, kissé sután, kést szegezett Pete torkának, hogy elriassza a további erőszaktól, hisz abban úgy sem túl jó a pasas, kivéve, ha az a családját érinti. (Érted: "érinti") Az eredménye egy második tányér nem evésre felhasznált tésztás ragu, csak ez most nem Deanna verandáján penészedik, hanem egy egyértelműen nem Pete lakásának a padlóján. Pete kétszer is a levegőbe kiabálja, hogy ez nem az ő háza, miközben rövidet keresgél a konyhában. Ekkor már tudjuk, semmit nem fogott Carol monológjából. Carol viszont lehet jó szakács, ha ezt senki nem tudja meg. A kissrácnak sütött keksz nem számít!

Mi van még:

Ennek ellenére sem hiszem, hogy Gabriel megvilágosodott. 

Gabriel atya - továbbiakban Gatya - talán nem akart Rick ellen véteni, inkább csak saját bűntudatát vetíti ki a világra. Ki is megy az erdőbe, hogy szintet léphessen. Ehhez kell, hogy találjon egy random zombit és egy random majdnem túlélőt, akit mi már csócsa közben látunk. Gatya pedig gyakorolja a megkövezést. Nem magán, persze. Közben olyan speciális fehérítőt használt, amely taszítja a vért, mint politikust a korrektség. Miután végzett, vissza is ténfereg ostobafalvára, ahol rábízzák a bejárat bezárását. Ennek eleget is tesz. Bebassza, mint részeg az utolsó felest. Nem is záródik be rendesen. Korábban hiába emlegette Deanna, hogy a környék megtisztult, most mégis akad három walker, akik besurrannak és bújócskát játszanak a városka három utcáján.

Nicholas, a sunyi féreg kimászik a falon, de elég feltűnően, hogy Glenn-t maga után csalja. A terv Glenn halántéklebenyének megpiszkálása golyóval, de nem jön össze. Egészen sötétedésig kergetőznek a fák között, míg végül látnunk kell, hogy Glenn bármilyen tökös, addig a fokig nem romlott le "emberségből", mint amit Rick már simán átlép, ha érdekellentétről van szó.

Sacha meg akar halni, egészen addig, míg Gatya meg nem akarja ölni. Akkor már nem akar meghalni. Viszont Gatya, mint erős fekete férfi, olyan hatással van rá, hogy nem lövi a tusa után agyon, hanem az arcrezdüléseit vizsgálja a távcsöves puskán keresztül, "Hazudj, ha tudsz" stílusban. Gatya alatta fekszik és grimaszol, annyira hülye. Nem tudni, mi történik velük, ha Maggie nem ekkor lépne be a képbe. Kiderül, Maggie jobb hittérítő, mert érkezése után kört alkotnak és imádkoznak. Biztos egy új, forgatókönyvíró istenhez, hogy ne írja ki őket a soriból, pedig jelenleg ők állnak ehhez legközelebb.

Tara ágya mellett Eugene és Abraham dumcsiznak arról, milyen gyorsan gyógyul Eugene szétvert pofája. Azután mire Tara kinyitja a szemeit, már csak Rosita van mellette és mintha egy gyengéd, leszbikus mosolyt is rávillantana a kiscsajra. Valami kezdődik...

- Semmi baj. Aludtam rá egyet...

Morgan végre előkerül. Első kézből ismerheti meg a farkasokat, akik gyökerek, sík hülyék, és nem nagy harcosok. Ennek ellenére a film további része pont az ellenkezőjéről igyekszik meggyőzni minket, hiszen lépten-nyomon embereket kapnak el és még egy pofásra tervezett zombi csapdát is össze bírtak rakni, amely többször felhasználható. Szóval, egészen biztos, hogy még van, akit a bandából nem láttunk. Valszeg Hádész az és a két megismert farkas csupán csak farkaskölyök, akik ugatva futkároznak a világban.
Szó szerint, mert mintha Aaron arra célzott volna, hogy nyolcvan kilométerre eljöttek volna a városkától és tök véletlenül egy farkasverembe, amelyet azután ugyanaz a két kókler indít újra, akiket korábban Morgan, eléggé elítélhető módon, nem ölt meg. Nem tudom mi történt a régi Morgan-nel, aki gépfegyverrel fogadta Rick-et egy kisvárosban, de ez a Morgan jedi erejét már csak arra használja, hogy lepofozza az ellent és továbbáll.

Rick tárgyalása estére van időzítve, így mikor Rick észreveszi, hogy a városka kapuja nyitva és valami bejött rajta, a hangulat fokozásának érdekében hirtelen lekapcsolják a napfényt, beillesztenek egy erősen John Carpenteres zenei alapot, két vágás között. Nem tudom, melyik az első vágás, de a második egészen biztosan Pete kardos magánszáma, melynek végén Deanna férje meghal. Mert Pete a nem saját házában is talált alkoholt, leitta magát, magához vett egy machete-t, hogy bizonyítsa a tárgyaláson, hogy... Ricknek van igaza!
Deanna ekkor döbben rá, hogy milyenek a farkastörvények, melyet Rick csapatának volt ideje négy évad alatt magáévá tennie. Szerencsére Rick megcselekszi, amit megkövetel a haza és miután korminén elhatalmasodik a bosszú - ne felejtsük, hogy mióta Rick megérkezett, két családtagja ment a levesbe, de ő ilyen mély elemzést nem pörget át fejben - simán felülírja korábbi humanista szemléletét és megadja az ukázt Ricknek a Pete-et érintő, végleges lobotómiára. Az egyetlen, aki ilyen operációt elvégezhetne történetesen a földre fektetett Pete. Kár, hogy saját magán nem tudja elvégezni, ezért Rickre marad a feladat. Mission: Complete.

Morgan közben pont a vita végére ér ide és máris sejthető, mennyire ellenére lesz ez a szemléletmód, hogy fogat fogért. Legalábbis a beállítások, grimaszok erre engednek következtetni. Viszont, októberig sok víz lefolyik, így szerintem, mire legközelebb látjuk őket, túl lesznek egy bensőséges beszélgetésen. Végül-is csak közel együtt kezdték a sorit.


A két farkaskölyök készül valamire, de ha nem csapódik hozzájuk kétszáz tagot számláló, Harry Potter villámjelű sebhelyét hasonlóan rosszul értelmező horda, akkor reggelire sem lesznek elegek Alexandria ellen. Mondjuk, ha csak egy tucatnyian vannak, akkor sem. Nehezen hiszem, hogy a sorozatban eltelt közel két év kitermelt volna egy teljesen agybeteg bandát... mert azokat már likvidálták a Terminusban. Persze tévedek, hiszen a TWD univerzumban szinte csak beteg agyú ellenséges csoportok vannak. Charles Manson ha nem lenne benne a nyolcvanban (+ sitt), biztosan a száját nyalogatná, annyi a potenciál a túlélőkben.

Michonne érezhet valamit a levegőben, mert kardját szögre akasztás helyett gerincmerevítőnek használja ismét. Ez mondjuk jól jön majd, mikor megérkeznek Farkasék. Láttuk, hogy Morgan egy bottal mire vitte, pedig amikor forgatja, látszik, hogy nem vette át a mazsorett leckét. Michonne-ról pedig tudjuk, hogy azért egészen otthon van a bajvívás témában. Rég szúrt már le élő embert...

Ha valami kimaradt - szólj.

70%

Hogyan tovább?
- Valószínű, Rick és csapata kicsit helyre pofozza Alexandria polgárainak világlátását. Több lőgyakorlat, kevesebb csokis süti.
Glenn visszatámolygott Niklausszal, ami vagy azt jelenti, hogy nagy komák lesznek, vagy azt, hogy a hatodik évad egy "perrel" indít, melynek szenvedő és a városkából kitaszított alanya a girnyó hátulról jövős lesz.
Deanna egyetlen családtagjának kiírására leszek még kíváncsi, meg arra, mekkora tűzerővel érkeznek meg a farkasok.
Poén lenne ha Jessie lepattintaná Rick-et, hiszen az szokása a nőknek, ha friss a szakítás.
Coral talán végre felnő. Tiniszex, ja. Kislányokat lehet fejbe lőni, de megcuccolni, azt még nem...

Mindenesetre várom a folytatást, akár csak a facebook Magyar Walking Dead közössége!

Októberben ismét benézünk hozzád!!!

2 megjegyzés:

  1. Na végre egy kiváló kritika! Nagyon jó a szemlélet. Mivel írta, hogyha valami hozzáfűzni valónk van, írjuk meg. Pici pontosítást helyenként elbírna, például Pete kezében nem machete volt (bár lehet iróniának szánta). Néhány motívumot még ki lehetett volna emelni vagy lehetett volna boncolgatni pár rejtett jelentéssel bíró jelenetet. A stílus hibátlan, haláli volt, rengeteget röhögtem rajta. Így tovább!!

    VálaszTörlés
  2. Ez az összefoglalò hibàtlan ! Ès mèg jòt is mulattam a leìràst kèszìtő sajàtos fogalmazàsàn :) Köszönjük !

    VálaszTörlés

Ide tessék írni, ha van mit: