2015. március 3., kedd

Lavina - Turist - Force Majeure (2014)

Lavina - Turist - Force Majeure (2014)


Rendezte: Ruben Östrund

Megtekintés? - Természetesen. Tanulhatsz belőle.

"Avagy, szégyen a futás, de hasznos?"

Nagyon jó témát boncolgat a film. Sose kerüljünk hasonló helyzetbe! A szégyen és lelkiismeret filmje. A felelősség és bizalom filmje. Östrund talált egy jó témát. Egy pszichológiai tanulmányt, melyet két órában boncolgat.

Tomas (Johannes Kuhnke) és felesége, Ebba (Lisa Loven Kongsli) két gyermekükkel téli vakációznak egy hegyi paradicsomban. Alig egy hetes program és már a második nap megtörténik a családi rémálom: az irányított lavinát az étterem tetőteraszán élvezik, amíg túl közel nem jönnek a hógörgetegek. Ekkor Tomas csöppet sem hősiesen, bepánikolva és életét féltve, hátrahagyja a családját. Mikor elül a por-hó, lassan visszatér az asztalhoz, de már semmi nem lehet többé ugyanolyan.

Nem érdemes ragozni, nem is tudnám, hiszen azokat az érzéseket, amelyeket a film boncolgat és közvetít, csak hozzáértő családterapeuták tudnák érdemben kivesézni. Vagy még ők sem.
A feleségünk egy ilyen eset után, hogyan bízhat meg többé bennünk? A gyermekeink, akiknek eddig mi jelentettük a védelmet, az erős felnőttet, ezután ugyanazzal a rajongással fognak kacagni a vicceinken? Mennyire vésődik be az a pillanatnyi sérelem, amit akkor érezhettek, amikor apa "elhagyta " őket?

Östrund nem mond ítéletet, csak megmutatja, mennyire nehéz utána a másik szemébe nézni. A film végére azért, ha állást nem is foglal, kicsit igyekszik feloldani a feszültséget, hogy némi egyensúlyt hoz apa és anya közé, ami a válságos pillanatokban érzett reakciókat illeti, de semmi több.

A kis család még idill-ben van, dili helyett.

Ajánlott film, már csak azért is, mert nem szokványos témát boncolgat, mint mondjuk egy félrelépés és lebukás, vagy valami munkahelyi frusztráció hazahordása a családba. A Lavina egy okos kérdést vet fel, amely az emberi ösztönök szintjén működik, ezért nem is lehet eldönteni azt határozott igennel, vagy nemmel, csak tippekkel, hogy hasonló helyzetben, mi mit tennénk.

Figyeld:
- Egyértelmű, hogy a lavina jelenet a csúcspont. Érdemes figyelni a család reakcióit.
- Mats (Kristofer Hivju - A dolog prequel, Trónok harca sorozat) a cimbora karaktere, ahogyan okfejt, majd később, amikor a húsz éves barátnőjével filozofálgatnak az ágyban. egyszerre vicces és elgondolkodtató.
- A film amerikai címe a profán "Turisták", míg az eredeti inkább a "elháríthatatlan erő"-nek felel meg. A magyar cím is elég egyszerűen sikerült. Főleg, hogy már több filmet is bemutattak ezzel a címmel hazánkban.
- A klasszikus zenei motívumok és a képi világ nagyon steril és egyben van. A hegyvidék képei, a ködös síelés mind elég nyomasztó hangulatot áraszt.

Tomas és családjának szétszóródása a hóban jól jelzi, hogy csak ők, együtt tudnak tovább lépni a korábbi kellemetlenségen. Sikerülhet teljesen helyre hozni, ami elromlott?
70%

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Ide tessék írni, ha van mit: