2014. december 2., kedd

Blog: Kabáttolvajok

Blog: Kabáttolvajok

Itt van az ősz, itt van újra és nekünk, vendéglátósoknak ismét meg kell "küzdenünk" a kabáttolvajokkal. (Akik lehetnek táskatolvajok is.)

Bejön az üzletbe két fiatalember. Már a fejük is gyanús. Körbekémlelik a helyet és a pultnál rendelnek valami olcsó tételt, - kávé, pohár sör, akciós valami, ritkább esetben alkohol, hiszen tiszta fejre van szükség ehhez a "munkához" - amit persze rögtön kifizetnek, kérés, szó nélkül, hiszen könnyen előfordulhat, hogy sietve kell távozniuk tevékenységük után és nincs arra szükségük, hogy a meglopott mellett esetleg még a személyzet is a nyomukba eredjen, egy nem rendezett számla miatt.

Nálunk galéria van, ezért azonnal oda mennek, feltérképezni a lehetőségeket és, hogy ne legyenek annyira szem előtt. Persze a legtöbb helyen már kamera is van, így figyelemmel kísértük tessék-lássék őket.
Bemennének a kisterembe, ahol éppen kb. 15 buliznak, de kolléganőm szól nekik, hogy az zárt körű és leülteti őket a csöndesebb, külső teremben. Figyelem őket monitoron. Fészkelődnek, hiszen körülöttük nincs semmi lopható. Egy perc után felállnak és miután kollégám már lejött, szépen bemasíroznak a kisebb terembe. Ahogy vártam.

Kabátját az egyik ráfekteti az álló fogason hagyott többi cuccra, majd egy hat személyes asztalhoz ülnek és nagyon beszélgetnek.
Lent van a 15 fő pár tagja; dohányoztak kint. Félrehívom őket és megosztom velük a gyanúmat.
- Vigyázzatok a kabátokra, táskára, mert van egy sejtésem, hogy a két félroma gyerek, aki felment hozzátok, lopós.
A társaság biztosít róla, hogy figyelik majd őket.

A pultnál egy ismerős ül, kezd izgatott lenni. Én dolgozom, nem tudom végig követni a fentieket. Sajnos.
A mosogatásból arra fordulok meg, hogy hangosan köszönve távozik a két majom. A pultnál ülő ismerős megjegyzi, hogy mintha egy táska rejtezett volna az egyik kabátja alatt és kilógott a széle. Azonnal felmegyek az emeltre, ahol megkérdezem a csapatot, mindenük megvan e.
Meg.
Azért kb. 5 perc múlva lejönnek szólni, hogy tévedtek: eltűnt egy táska.
Na, baszd meg, már árkon-bokron túl járnak.
- Hívjunk rendőrt?
A táska tulajdonosan sztoikus nyugalommal közli:
- Nem szükséges. A táska pontgyűjtős vacak volt, kb. hat éves és csak két vallásos témájú magazin volt benne.

Ez olyan isteni igazságszolgáltatás?

Másrészt, ki az, aki két vallásos témájú újsággal megy el otthonról a buliba?

(Az íráshoz nem találtam megfelelő fotót a neten.)

Megjegyzés: Tény, hogy két figuránk jelen esetben nem kabátot, hanem táskát lopott, ezekre a gyökerekre azonban inkább az a jellemző, hogy saját retkes kabátjukat egy másikra terítik, majd együtt veszik azt a karjukra és úgy távoznak. Néha, direkt közel ülnek a másik asztalhoz, hogy míg amott beszélgetnek, addig ők csendben belenyúlnak a padon, széken heverő táskákba.