2014. június 13., péntek

Rendőrsztori 2013 - Jing Cha Gu Shi 2013 (2013)

Rendőrsztori 2013 - Jing Cha Gu Shi 2013 (2013)

Rendezte: Sheng Ding

Ding filmje kissé tartozkodóan fényképezett, videótékás darab. Nem unalmas, de a közel két órás játékidő nem indokolt.

Jackie Chan megöregedett. Kár mit szépíteni ezen. Tisztességesen öregedett meg, millió sziporkázó, kedves pillanatot okozva nekünk. Már nem várhatjuk el tőle, hogy fiatalságának legjobb formáját felidézve pattogjon, akár egy gumilabda. Megöregedett, megráncosodott, kicsit lelassult. Viszont drámai színészként legalább olyan jó, mint akció sztárként és ha verekedni kell, még oda tud ütni.
Azoknak az időknek sajnos vége, mikor úgy indult egy Jackie Chan film, hogy kedvencünk falakon ugrált fel és alá, tucatnyi hasonlóan mozgékony figurával keveredett adok-kapokba és jobb esetben még valaki/valami fontosat is megmentett. Jackie most már a főbejáraton megy be a vipera fészkébe, inkább beszél, mielőtt pofozkodna és az is kérdéses, hogy akár saját magát képes e megmenteni. Még tíz évvel ezelőtt is Chan volt az egyik legjobb, ha akcióról volt szó, ám közben, ne felejtsük el, hatvan éves lett!
Ha egészségét megőrzi és isten is úgy akarja, simán elélhet akár kilencven éves koráig, megajándékozva minket pár drámai alakítással. Ha jól kufárkodik erejével, még hosszú évekig velünk marad. Ám fogadjuk el; a fiatal hősből nagypapa lett.

Aki azt várja el, amit 1985-ben a Rendőrsztoriban kaptunk, mélységesen csalódni fog. Aki azt várja el, nem fog azonosulni a ballagó idővel. Az igazi rajongók azonban élvezni fogják a filmet, nem a pörgős koreográfiák miatt, hanem Chan, a színész miatt. Én élveztem.
Ebben segített, hogy amit itt elvesz az élet, ott hozzátette a forgatókönyv. A Rendőrsztori 2013 fifikás darab. Nem állítom, hogy nem találkoztam hasonló felépítésű darabbal - sőt, keresgélek is az agyamban, mert valami nagyon hasonlót láttam nemrég - ám szórakoztatóan idézi meg az egyik nagy elődöt, a Kurosawa féle "A vihar kapujában"-t. Ezt nem lehet letagadni. Főhősünk egy gyilkossági/öngyilkossági? ügybe keveredik, melyet csak úgy lehet feloldani/megoldani, ha az összezárt szereplők felelevenítik a múltat és összerakják a mozaik darabkáit. Néha becsúszik egy-két pofon, a hangsúly azonban a drámán van.

Zhong Wen (Jackie Chan), törődött, megfáradt rendőr, akit meghívnak egy szilveszteri partira. Az egyetlen ok, amiért részt vesz a szórakozóhely kínálta mulatságon, az, hogy a tőle mind inkább eltávolodó lánya szintén hivatalos az eseményre. Apa és lánya egy családi tragédia miatt kissé eltávolodtak egymástól. Wen szeretné kapcsolatát rendezni lázadó leányával, amikor a bulinak helyet adó romos épületet hermetikusan lezárják és egy erőszakos banda terrorizálni kezdi a bent lévőket. Azután persze kiderül, hogy okkal vannak ott és akkor, csak ki kell bogozni a szövevényes múlt szálait. Közben telik az idő, a bomba pedig ketyeg.

Szépen fényképezett, bűnügyi dráma. Chan helyt tud állni a komoly szerepben, a többiek meg... mindegy, hiszen kedvencünkre fogunk figyelni és a történet csavarjaira.

75%

Figyeld:
- a narráció és a látott képek néha nem fedik egymást.
- Chan játékát.
- a lázadó ifjúság milyen butaságokat talál ki, hogy lázadjon...