2014. június 13., péntek

Found Footage: Sújtva - Afflicted (2013)

Found Footage: Sújtva - Afflicted (2013)

Rendezte: Derek Lee, Clif Prowse

Mostanában a found footage filmek (nálam csak Fake Fuck) reneszánszukat élik. Bármilyen témában készülnek. Néha koherensen épülnek fel, akár egy puzzle, máskor meg őrült kapkodást láthatunk, ami jellemezheti a forgatókönyvet is. A két barát, Lee és Prowse munkája egy tökéletesen felmondott lecke a műfajról, azon belül pedig nagyon szépen építkezik a vámpír mondákra, így egy füst alatt kétféle műfajban tesznek élvezhető csemegét az asztalra. A Sújtva mind found footage mozi legalább kilencven százalékos és mint vámpír film is jócskán a hatvan százalék fölé osztályoznám. Együtt is megáll az egész mű nagyjából 75-80 százaléknál. Le a kalappal a fiúk előtt és ezek után csak várom a következő munkájukat.

Sokat hozzátesz a filmhez a "realitás" behozása, például azzal, hogy a karakterek magukat alakítják, saját nevükön szerepelnek. A Sújtva csuklóból hozza mindazt, amit a 2008-as "Harapás" például vért izzadva sem volt képes.A trükkök, amiket a képekbe csempésztek szépen simulnak a látottak alá. Az egész nagyon koherens és profi.

Derek megtudja, hogy agydaganata van. Ezzel együtt pedig, hogy ideje viszont alig. Barátja, Clif rááll, hogy utolsó heteit utazgatással töltsék és videón örökítsék meg a srácok barátságának a végét. Nem esik nagyon nehezükre a feladat, hiszen kölyök koruk óta együtt készítik videós vlogjaikat, melynek nézettsége viszonylag magas.
Telerakják a hátizsákjaikat és kalandra fel! A kamerák Derek pokoli utazásának lesznek tanúi, melyben végül már csak nem a szörnyű és gyógyíthatatlan halálos betegsége a legrosszabb. Valami más baj és sújtani kezdi, valami kívülállókat fertőző átok. Egy kicsi és titkos klub, melynek tagjai már nem emberek többé.

Nem ragozni kell, hanem látni.
80%

A vámpíros mítosz azok számára hevenyészetten összeáll egységes képpé, akik sok filmet néztek meg a témában. Tudjuk, hogy nem bírják a napfényt, hogy éjjeli baglyok, hogy vért isznak, inkább holtak, mint élők, esetleg rosszul tolerálják a vallási jelképeket, főleg keresztet és a foghagyma sem a kedvencük. Azután vannak már olyan részletek, amik nem minden műfaji filmben köszönnek vissza; az embert megfertőző vámpírt, ha megölik, áldozatai ismét emberként élhetnek, ha előtte megállták és nem fogyasztottak emberi vért. Vagy, képesek "köddé válni". Esetleg repülnek.

Egy félresikerült berúgós randi után, nem biztos, hogy csak fejfájás sújt majd minket...

A Sújtva nagyon szépen fogja a fontosabb mondai elemeket és stílusosan, tisztelettel egymásra rétegezi őket, akár egy palacsinta-tortát, hogy végül egy szép mesével legyünk gazdagabbak. Vámpír kedvelőknek teljes értékű szórakozás. Bárki is akarja legközelebb összekapcsolni a két műfajt, t.i. found footage és vámpírfilm, annak föl kell kötnie a gatyáját.

És mindeközben még némi turisztikai látványosságokat is kapunk.

A fiúk, a nagy utazás előtt.

Kérdés:

Spojler:
Amikor Derek próbából agyon lövi magát és a fél szürkeállomány a falon köt ki, majd a fiú feléled, akkor vajon gyógyította ezzel az agydaganatát???