2014. június 27., péntek

Blog: Média ember - Friderikusz

Olvasd el a cikket. A fórumban is véleményeztem, de úgy érzem, tovább marad meg a történet, ha blogolom.

http://www.origo.hu/teve/20140626-friderikusz-sandor-levelet-irt.html

A cikkel kapcsolatban két eset is eszembe jutott, ami szerintem a hitelességét csorbítja, mint pl. Frei Tamás és a statiszta bérgyilkosa, aki arccal vállalt egy interjút, melyben gyilkosságokról és bérekről beszélt. (Aztán persze kiderült, hogy csak bérelt színész a véreskezű gyilkos.)

Tehát, ha Friderikusz fikázza a bulvársajtót, nem felejtem el, hogy ennek a fajta, olcsó stílusnak ő is részese.

Első eset:
Tévés tehetségkutató.
Harmincas énekesnő. Énekel.
Fiderikusz, mint ítész, eléggé otromba módon megsérti a jelentkezőt, hogy ha ennyi idősen nem ért el valamit a választott "szakmájában", akkor nincs benne helye.
A hölgy persze igyekezett védeni magát, de Friderikusz cinikusan leoltotta.

Kérdés: Egy tehetség kutató műsorban, ahol 18-tól 100 éves korig lehet jelentkezni és ezt a reklámblokkok is megerősítik, miért véleményezi a zsűri bármely tagja a jelentkező korát? Hogyan lehet az téma, bármilyen formában?

Érted mit akarok ezzel???

Második eset, és ez a kedvencem:
Nagyon régen, mikor Szász Marci, az ország csodagyereke kb. 12-14 éves lehetett, (azért ő a példa, mert szerves része a történetnek) Fiderikusz egyik műsorában vendég volt a kis fürjtojás, egy politikusunk, azt hiszem a Horn Gyula és egy csapat kisgyerek, akik valamilyen keleti számológépes matematikai játék (nem számítógépes!!!) bemutatójának okán kerültek műsorba. A gyerekek produkálták magukat, majd szünet, reklám.
Visszatértünk.
Friderikusz megkérdezte a politikust, szerinte milyen elven működik a játék?
Találgatott.
Azután megkérdezte Friderikusz az okostojás Szász Marcit, aki rendkívül tudálékosan és precízen elkezdte felvázolni a logikai, matematikai játék összefüggéseit és szabályait, rengeteg "szerintem-mel" és "úgy gondolom-mal" tarkítva.
A válasz persze helyes lehetett és Friderikusz odafordult a gyerekekhez, hogy megkérdezze, mit gondolnak róla, hogy Marci így kitalálta az egészet?
Sosem fogom elfelejteni, ahogy az egyik kisgyerek megrántotta a vállát:
- Persze, hogy tudja, hiszen a szünetben elmagyaráztuk neki...
Mire Friderikusz nevetgélve megsimogatta a kissrác buksiját és mentve a helyzetet, beszólt: - Ejj, gyerekszáj! (Később ilyen címmel sikeres műsort is készített)

Szóval, SZERINTEM, én úgy GONDOLOM, hogy ha egy Friderikusz műsorba belefér az, hogy az átlagnézőt azzal hecceljék, hogy van egy tizenpár éves, 195-ös IQ.-val rendelkező kis csodagyerekünk, aki egy mindenki másnak, elsőre megoldhatatlan matematikai feladványos játékot képes kisujjból kirázni, akkor elvárom, hogy ez ne kacsa legyen, hanem a csodagyerek tényleg magától fejtse meg a "rejtélyt". Különben minek nézegessem, mint csodagyereket, vagy miért azt a "produkcióját - megmagyarázás", amelyhez nem volt semmi köze, éppen csak odafigyelt, mikor egy perccel korábban kioktatták.

Szóval, arra akartam kilyukadni, hogy a médiában mindenki elkurvulhat. Aki benne dolgozik, ne kárhoztassa...

Szász, az ász!

Szász Marci, te meg nyald ki a seggem... szerintem!