2014. május 31., szombat

Olcsó játék - Cheap Thrills (2013)

Olcsó játék - Cheap Thrills (2013)

Rendezte: E.L. Katz

Az "Olcsó játék" egy kamaradarab a jobbik fajtából. Kevés helyszín, kellő feszültség, viszonylag okés szituáció. Miért adtam neki a címet? Mert a történetben felvázolt játék, olcsó játék, hülye gyerekeknek. Egy ideig.

Katz munkássága eddig főleg horrorokban merült ki, erős drámai beütéssel. Most inkább a drámán van a hangsúly és mire a végére érünk, erős lesz benne a horror faktor.



Craig (Pat Healy) totális csőd és le van csövesedve. Otthon az asszony és a gyerek sír, a munkahelyéről leépítés miatt kirúgják - nagyon finoman, hogy per ne legyen - és a végrehajtó papírja is a bejárati ajtón. Sürgősen kellene több ezer dollár. Egyetlen sörre ül be a törzshelyére, hogy kieressze a gőzt, amikor belebotlik egy volt iskolatársa, a hasonlóan legatyásodott Vince (Ethan Embry) és meghívja pár körre és múltidézésre. Javában lapogatják egymás hátát, hogy milyen fasza gyerekek, mikor hozzájuk csapódik egy elég valószínűtlen házaspár, akik kezdetben az italokat fizetik, majd elég gyorsan átveszik az este felett az irányítást.
Colin (David Koechner) és eléggé leszedáltnak tűnő asszonykája, Violet (Sara Paxton) unatkozó milliomosok, akik abban lelik szórakozásukat, hogy mindenre fogadnak, ami él és mozog. Szarul éreznék magukat egy eszkimó közösségben... Sok támpontot velük kapcsolatban nem ad a forgatókönyv, azt leszámítva, hogy nem félősek, nincsenek morális lelki kavargásaik, meg tudják védeni magukat és ha valamit mondanak, abban korrektek és következetesek. Ja, és tele vannak pénzzel.
Colin felhívja magához a két jómadarat és különféle fogadásokkal pénzt tol a zsebükbe. Kezdetben Jackass szintű marhulásokkal múlatják az időt, majd átsétálnak Morbid földjére, Mordor után, hogy megtudjuk, éj fekete a lelkük, ha feszültségkeltésről és adrenalinról van szó. A zöldhasúak marékszámra szórása után végleges és halálos játékba terelik az egykori két iskolás cimborát.


A forgatókönyv azonban egyértelműen megmutatja az irányt, hogy kinek kell szurkolnunk, végig tereli szimpátiánkat Craig irányába. Szükséges is, hiszen ha mindkét balféket megkedveli a néző, kevésbé tudja elfogadni a befejezést, vagy nem "jó oldalra" drukkol. Craig tipikus szerencsétlen karakter. Erősíti ezt olcsó inge és vastag, fekete keretes szemüvege. Enyhén emlékeztetett Gyuszi Bácsira (Koltai Róbert a "Sose halunk meg-ból" csak Gyuszi bácsi meg pont az ellentéte, a jég hátán is megélő típus.)
Vince a nagy dumás, balhés ficsúr forma - fiatalabbnak tűnik Craignél - olyan szisztematikusan vezeti bele egykori barátját a hülyeségbe, hogy egy időben a néző már gyanakodik, hogy nincs e benne a furcsa versengést kitaláló házaspár sleppjébe, és nem részese e Craig pokoljárását kikövező út egyik építőjeként.
De nem.





Colin és Violet valószerűtlen kettőse meg egy ideig irritálja az embert, annyira elütnek egymástól a karakterek, majd amikor Vince egy kis magánakcióra buzdítja Craiget, hogy lopják el a gazadagok pénzét, kiderül, hogy lehet, hogy egy dekadens párocskáról van szó, de azért képesek megvédeni magukat és minden téren jóval a főszereplőink felett állnak a társadalmi ranglétrán.

A film kellemes másfél óra. Jól, fokozatosan csepegtetik a feszültséget és fér a történetbe némi abszurd humor. Több ilyen, precízen felépített drámát kellene gyártani. A fényképezés pedig, a zárt terek ellenére, elég szépen sikerült.
Az "Olcsó játék" olcsó forgatás lehetett, ám ezzel ellentétben a film tartalmas, van benne mondani való és társadalom kritika, és futotta egy viszonylagos csattanóra is belőle.

65%

Figyeld:
- A Craiget játszó színészt. Pat Healy nagyon jó színész. (Debütálása a "Reszkessetek betörők 3. részéhez köthető, azután sokáig sorozatokban és rövid filmekben, független darabokban tűnt fel. Mostanra olyan produkciókban is feltűnik, mint az új Captain America mozi.)