2014. március 15., szombat

Véreső - Blood Rain - Hyeol-eui-noo (2005)

Véreső - Blood Rain - Hyeol-eui-noo (2005)

Rendezte: Dae-seung Kim


Véleményem nem lesz túl hosszú.

Nem azért, mert erről a thrillerről nem lehet mit írni. Nem. Inkább azért, mert én nem tudok sokat mondani róla. Nem vagyok otthon dél-Koreában. Nem ismerem történelmüket. Számomra idegen az egész, főleg a színészi játék. Mert más kultúra.

A "Véreső" nem rossz film. Egy papírgyártásra felesküdött, viszonylag kis közösségről szól a film, ahol felgyújtanak egy hajót, majd megtalálnak egy karóba, nádba húzott holttestet. Azonnal nyomozóért küldenek, akinek a feladata, hogy igyekezzen pontot tenni a titokzatos gyilkosságok végére - mert a nádas fickó csak az első a sorban - mert többek között ezt diktálja a politikai érdek. ...is.

A koreai színészi játék nagyon eltér az európaitól. Legalábbis nekem tűnik úgy. A koreai sokkal közelebb áll a színházi játékhoz, mint amit nem keleti földtekéken művelnek. Valószínű, hogy a film szereplőinek nagy része inkább Szent Genesius oltárán szokott megmerítkezni a siker tengerében. Izé, színházi színészek...

Játékuk néhol, számomra, fájón átsétált a ripacskodás mezejére. A másik, ami idegen számomra, hogy a keleti népek szocializálódásába belefér, hogy a magasabb rangú karakter simán nyakon bassza az alacsonyabb kaszt figuráit, akármilyen okból.: - Hol a sapkád? Puff!

Történetünk nyomozója is néha bizony odacsap a hajlongó pórnépnek, ha arról van szó.

Azután az sem segít, hogy az én rossz szememnek a keletiek, nagyjából, egyformák. Még jó, hogy volt pár női szereplő, így azokat el tudtam különíteni a többiektől.

Azután az sem segített a film könnyen emészthetőségében, hogy Tarantinot megszégyenítő módon ugrálunk az idősíkok között és támpontot, segítséget nem sokat kapunk.

Meg merem kockáztatni, hogy ha nincs felirat a filmhez, talán ha 10%-ot tudtam volna dekódolni a filmből. Volt felirat, de így is csupán azt merem állítani, hogy a filmet félig értem. Nekem kellemetlen.

Másrészt a film kicsit emlékeztet Agatha Christie munkásságára, sőt, más fórumon valaki okosan felvetette, hogy megidézi a mozi, Umberto Eco méltán legismertebb munkáját, a Sherlock Holmes-i alapokra felépített, középkor végi, kolostoros drámát, "A rózsa nevét".

A "Véreső" nyomozója nyomoz, igaz közel sem olyan kifinomult agymunkát kapunk, mint Sean Connery esetében. Néha kiveri a választ a nyomorultból, máskor két tárgyat nézeget és rátör a felismerés, amire azután komplett vélemény-várat húz fel. Nem tudom, hogy jut adott esetben a végkövetkeztetésre, de bánja a fene.

Egy idő után kiderül, hogy szigetünknek sötét a múltja és bárki lehet áldozat vagy a gyilkos. Aki vagy egy szellem... vagy ki?
A legfontosabb női szereplő persze gyönyörű...

A kulturális különbözőségek ellenére a Véreső szórakoztató darab. Igaz, befogadni nem biztos, hogy mindenki képes.

Figyeld:
- A gyilkosságok ötletesek, szépek kivitelezettek. Kellően betegek, ahogy a keletiektől elvárható.
- A filmet. Ha nem figyelsz, elveszel a sok részletben.

65%